Testovi
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

xciting250.jpg

 

Daklem, obzirom da sam (sky_master) naručio Xciting crne boje morao sam ga čekati 20ak dana dok se ne dopremi iz Splita, nemojte pitati zašto od Splita do Rijeke 20 dana, no veliko hvala Goranu i Goranu iz AVE motora, jer mogao sam čekati i duže.. Hvala i AVE motorima što su mi zbog dugog čekanja obezbijedili prvi servis na 500 km gratis.


Xciting 250, crne metalik boje, nakon mjesec dana voženja i 3000 odvoženih km trenutno uredno stoji pokriven dok po gumiranoj navlaci  rominja kišica.

Neću ovdje daviti sa tehničkim detaljima jer to možete pročitati svugdje. Dakle, slijedi moje subjektivno viđenje ovog modela.

U ovih mjesec dana odvozio sam iz Rijeke Pulu, Rab, Delnice, Rovinj, Trieste, Zadar, Crikvenicu i Opatiju više puta, grad mnoštvo puta. Uvjeti su bili idealni, kišoviti, promjenjivi, olujno kišoviti, vjetroviti
Vozio sam po autoputu, gradskoj cesti, bijeloj cesti, dakle mislim da sam uvjete, udaljenosti, vrste podloge apsolvirao.

Nekoliko riječi o pojedinostima motora. Ispod sica nalazi se izvrsno sredjen prostor, dovoljno velik za integralku i dovoljno papira koje nosim na posao. Pred tri dana montirao sam i kufer, Kappa 35L i sad je količina prostora više nego dovoljna.
Hint: origigi nosač za kufer kupio sam u Trstu za 37 EUR, kod nas se prodaju za 500 kn.

Velika mana su retrovizori u visini šaka odnosno upravljača. Na žalost, obzirom da sam visok 190 niti nakon mjesec dana vožnje nisam uspio pogoditi kut gledanja i nervira me gledanje mojih šaka u vožnji. No, tijekom vožnje je potrebno malo promijeniti kut gledanja te je kut pokrivanja čak i veći. Ali na žalost, iako je estetski prekrasno, ovo smatram za manu.

Prvih 1.000 km agregat je opterećen kako je navedeno u uputama, bez velikih zamora, no danas nakon 3000 km mogu reći da sam i više nego zadovoljan rasponom snage, ubrzanjem i maximalnom brzinom. Dakle, agragat opterećen sa ukupno 200 kg (ja i kolega) ne pokazuje apsolutno nikakvo umanjenje energije, opterećenje ili usporavanje. Očito da je variomat pogođen idealno. Na uzbrdicama od 10 posto ili više snaga je vrlo dobro raspoređena, max brzina dostiže 80 km/h bez ikakvih opterećenja. Na ravnoj cesti max brzina dolazi do 130 km/h, iako je ugodna krstareća brzina od 115 km/h više nego dovoljna za cruising. Imao sam prilike probati i Xciting 500 i mogu reći da do 80 km/h nema neke velike razlike u vožnji. Tek nakon 100 km/h osjete se razlozi zašto kupiti jači agregat. No, ako većinu vremena planirate provesti u gradskoj vožnji potpuno je nepotrebno platiti 10.000 kn više i kod svake registracije davati novac koji se mogao i pametnije upotrijebiti.

Obzirom na moju visinu (190 cm) i zaštitni vizir mi je za par cm prenizak, no ništa zato, Kymco je osmislio zimski vizir koji je desetak cm viši i sigurno skreće zrak iznad vaše glave tijekom vožnje.

Motor izvrsno izgleda, čak sam dobio nekoliko puta hint da od naprijed izgledam kao da vozim pravi bike, a desilo se da me i pozdravljaju bikeri na cesti, valjda zavarani izgledom skutera, ili možda zavarani mojim izgledom jer ja ga regularno vozim u jakni, rukavicama, zatvorenom kacigom, pa valjda ostavljam dojam pravog vozača 

Do sada nije bilo nikakvih naznaka proklizavanja, po mokroj podlozi gume izvrsno drže svoj pravac, lijeva kočnica ujedno rasporedjuje snagu na prednji i zadnji disk, dok desna koči samo prednjim diskom. Ako niste primijetili Xciting na prednjem kotaču ima dva diska, dakle više nego dovoljno za sigurno zaustavljanje.

Po suhom skuter se vozi kao motor, to je valjda njegova velika prednost, obzirom na veličinu i širinu guma, naginjanje je moguće, dapače čak i preporučljivo jer stvarno lovljenje zavoja na Xcitingu je pravi užitak kad se čovjek malo opusti. Dovoljno jak agragat izvlači vozača iz svih pozicija zavoja.

U gradskoj vožnji do sada nisam imao problema, svugdje gdje se provlače puno manje vozilice prošao sam i ja, Dapače, vozači automobila koji u retrovizoru vide kako dolazim u pravilu se malo pomaknu udesno jer xciting izgleda vrlo moćno odnaprijed.

U početku, obzirom da sam skuter vozio bez velikih opterećenja nisam dovoljno jasno čuo zvuk koji iz auspuha dolazi u uši, pa mogu reći da danas, kad dodajem gas, uživam u lagano hrapavom zvuku koji ostavlja dojam neke choper vozilice 

Potrošnja ? Hm, daklem pre dva dana ostao sam bez goriva namjerno testirajući maximalnu količinu km koje mogu prijeći sa jednim punjenjem, na sreću bez goriva sam ostao baš ispred kuće, inače bi bilo gadno, jer gurati skuter od skoro 200 kg ulicom nije nešto što bih poželio ikome. No eto, sad imam i taj podatak, sa jednim full punim rezervarom prolazi se ukupno 315 km, dakle potrošnja je 4 lit, sad znam da na 250 km gledam gdje je pumpa. I još jedna sitna mana, naime svjetlosni pokazivač rezerve goriva svjetli bijelom bojom te nije baš vidljiv. Potrebno je obratiti pažnju na prijeđene kilometre. Pokazivać nivoa goriva se kao i kod svih motora ponaša prilično nelinearno.

Svjetla su izvrsna, noćna vožnja nije preveliko opterećenje, a ako upotrijebite trik te tijekom vožnje koristite uz oborena svjetla i pritisnuti ablend onda stvarno imate dovoljno pregledan teren ispred sebe bez obzira na noć.

Što reći ? Skuter koji se vozi kao motor, već puno testirani agragat Grand Dinka 250 koji se nalazi i na ovom skuteru, princip sjedi i vozi bez puno održavanja i brige, izgled koji definitivno plijeni na cesti, izvrsna vozna svojstva, dovoljno prostora za stvari, normalna potrošnja, mislim da u konkurenciji skutera 250 ccm od 33.000 kn do 38.000 kn ovaj skuter trenutno preuzima čelnu poziciju.

 

IZVOR :  by sky_master

Komentari sa MS foruma
Trenutno nema komentara

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

GAS.jpg