Servis skutera
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

 

speedbandits

 

Evo još jedna vrlo zanimljiva tema o kojoj sam odlučio pisati su blokade i dozvoljena brzina skutera od 50km/h. Budući da u HR taj zakon nije dugo na snazi ima još dosta skutera koji idu preko dozvoljene brzine, a dok vam skuter ide preko 50km/h ne možete proći tehnički pregled i s time ne možete dobiti tablicu. Lijepo vas metnu na valjke i po gasu da vide koliko ide. To testiranje traje nekih 10 sekundi pod punim gasom...

 

 

Ja ću ovoga puta obraditi 3 načina efikasnog blokiranja skutera na ograničenu brzinu.

1. Način

Blokiranje variomata

To je jedan od najefikasnijeg načina i nema nikakvih problema na tehničkom pregledu. Princip je jednostavan. Kada skinete deklo variomata i odšarafite variomat skinete ventilator i kliznu ploču po kojoj skliže remen, skinete remen s radilice i vidite variomat i piksnu koja prolazi kroz njega i to sve je nataknuto na radilici. Variomat i tu piksnu ne treba vaditi , to ostavite kako je. Sada na tu piksnu nataknete taj mali prsten koji ima unutarnji promjer isto kao i vanjski promjer piksne. Prsten je taman da se da lagano nataknuti na piksu , a debljina ovisi o jačini skutera i dali imate nešto od tuning dijelova na njemu. Ovaj dio s tuning dijelovima vrijedi za sva tri načina znači blokadu morate prilagoditi svom skuteru , ali u pravilu je taj prsten debel oko 0.5cm. Može biti i malo deblji ili tanji sve ovisi o jačini motora. I na kraju vratite remen i kliznu ploču i ventilator i sve zašarafite nazad kako je i bilo.

 

 

Da se ne bi zbunili Piaggio ima odvojen ventilator za hlađenje variomata od klizne ploče, dok kod minerelija mašina ima na kliznoj ploči pričvršćene lopatice za hlađenje.

 

mehanicka_blokada

 

 

2. Način

Blokiranje karburatora

 

Ovaj način radi na sljedeći način. Skinete poklopac gdje vam ide sajla od gasa, uglavnom se drži na 1-2 vijka. Izvadite sve kompletno van i onda nataknete na sajlu cijevčicu koja je zarezana između klipića i gornjeg dijela poklopca koji se šarafi na karburator. Da bi to napravili morate malo feder pomaknuti odnosno napeti. I onda stisnete tu cijevćicu s kliještima da se spoje krajevi tako da ne ispadne sa sajle. Sa slika će vam biti sve jasnije možda ovako zvuči komplicirano. I na kraju sve vratite i efekt toga je da ne možete okrenuti gas do kraja jer klipići i igla se ne podižu do kraja

 

 

 

blokada_karburator_1


 

 

blokada_karburator_2

 

blokada_karburator_3

 

3. Način

Elektronska blokada

Tu nemam što puno pisati. Shema je priložena i na slikama se sve vidi. Princip je jednostavan. Kada dajete gas na motoru magnet se počinje brže okretati oko zavojnica i onda se stvara struja na motoru. Ta struja ima svoju frekvenciju. Jedan dio struje ide na bobinu i CDI koji potom pale svijećicu i ona baca iskru , a drugi dio ide u akumulator i služi za rasvjetu na motoru. Kada ubacite blokadu u električni krug motora njegov je zadatak da pobere višak frekvencije. Kada dajete više gasa motoru i kada su veći okretaji , veća je frekvencija. Na blokadi odredimo pomoću kondenzatora C ili potenciometra P do koje frekvencija da blokada propušta normalno. Kada motor dostigne određen broj okretaja blokada ne propušta veću frekvenciju i iskre ne može bacati više iskru konstantno. Znači motor je zablokiran na određen broj okretaja.

 

Ova blokada ima prednost da se može paliti na prekidač u bilo kojem trenutku dok to kod mehaničkih nije moguće. Ili je ugrađena blokada ili je izvađena.

 

el_blokada


 

 

 

 

By Benjamin Kraljić

 
 
Komentari sa MS foruma
Trenutno nema komentara

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

RACING.jpg