Testovi
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

 

x-evo_250_2
 

    Ovoga puta nas je Piaggio razveselio svojim novim modelom XEvo 250 ustupivši nam ga na test. X-serija je već dobro poznata s  modelima X8 i X9, ali ovoga puta Piaggio uzima najbolje od oba i s mnogim temeljitim promjenama i nekim kompromisima nam predstavlja, kako i samo ime govori, XEVO 250. Piaggio evolucija ide dalje ...  

 

 

x-evo_250_3
X9-Evolution 250 i XEvo 250 jedan do drugog...

 

 

    XEvo je dobio novi i to po meni vrlo moderan izgled , kojim se očito pokušava nametnuti poslovnim ljudima. Oni iskusniji će odmah primjetiti promjene na prednjem dijelu gdje će mnogi odmah primjetiti drugi blatobran kljunastog oblika. Kompletan taj izgled prati i već tradicionalno dobra završna obrada što nas uistinu ni ne iznenađuje s obzirom na status koji ima ovaj skuter u Piaggiu.

 

x-evo_250_10

   

 Kotači , vozne osobine i kočnice 

    XEvo je opremljen prednjim kotačem od 14 cola , dok stražnji kotač ima 12 cola. Iako je trend za što većim kotačima Piaggio me je ovim modelom potpuno oduševio kako sigurnošću u vožnji , tako i udobnošću , ali i okretnošću. Moja bolja polovica je posebno naglasila udobnost u vožnji kao suvozač, ali i pokudila nedostatak posebnih nožica za suvozača koje smatra boljim rješenjem od postojećeg produženja podnice . Uglavnom, očito je Piaggio dobro pogodio u mnogim detaljima od amortizera, težine i težišta itd, jer skuter je bilo izrazito lako za vozit, lako ide u zavoje , dobro podnosi rupe na našim cestama i pravo ga je bilo zadovoljstvo voziti .  Kočnice , ovoga puta jedan disk ispred i jedan iza, su vrlo dobre i lagano se doziraju, a po potrebi sznažno zaustavljaju ovaj 170+ kilograma (sa tekućinama) težak skuter .  Na otvorenoj cesti skuter je miran , a zaštita od vjetre je dobra , i iako je pri maximalnim brzinama buka malo izraženija , skuter se može dugo brzo voziti autoputem. U gradu iako velik, svojom lakoćom upravljanja ipak se nameće u prometu i dosta lako se s njime probijate i u gužvama. 
 

x-evo_250_9Motor

    250 ccm Piaggiov motor dobro poznat kao Quasar već  je svima nama poznat s mnogih drugih modela. Ali ovoga puta u praksi imamo još življi skuter s dobrom krajnjom brzinom koja je u mom slučaju po satu na skuteru iznosila pohvalnih 148 kilometara na sat . Skuter u agresivnijem načinu vožnje na sto kilometara je pokazao potrošnju od 4.3 litre što je jako dobro. Sve u svemu uz već spomenute vozne osobine skuter pokazuje da se može voziti i sportskijim stilom i to bez previše napora. Uglavnom motor se pokazao kao vrlo dobar, i u gradu i na brzim dionicama.  

    
Oprema
 
    Piaggio nije riskirao i po uzoru na X8 imamo veliki prtljažni prostor ispod sjedala. Mogučnost stavljanja dužih predmeta ili dvije kacige itd. je već dobro poznata svima nama . Tu je i kukica koja omogućava smještanje šoping vrečice između nogu . Pored glavnog spremišnog prostora ispod sjedala , tu su i manji pretinci kod volana .  Skuter je opremljen i 12 voltnom utičnicom što je već postao standard u klasi.  Sama kontrolna ploča ili vam ga popularno "urice" ,  preuzete s modela kojeg smo nedavno testirali - MP3 , nude mnoštvo informacija , od kojih se najviše ističe veliki analogni brzinomjer kao i obrtomjer .

 

x-evo_250_8
 

   

x-evo_250_6

   


x-evo_250_7

 

 

 

    Za kraj moram reći da me je ugodno iznenadio skuter , posebno lakoćom kojom se vozi, ali i dobrim brzim motorom. Cijena od cca 35tisuća kuna ćini se jako konkurentnom tako da i ne sumnjam u uspjeh ovoga modela . 

 

 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Motor: 244ccm , 4 takta, 1 cilindar, 4 ventila, hlađen tekućinom

Snaga: 22 KS/16,2 kW, pri 8250/min

Moment: 20,2 Nm, pri 6500/min

Okvir: čelična dvostruka greda

Ovjes: sprijeda hidraulička teleskopska vilica, promjera 35 mm, hoda 90 mm; straga dvostruki hidraulički amortizer, podesiv u 4 položaja, hoda 90 mm

Kočnice: sprijeda disk, promjera 260 mm; straga disk, promjera 240 mm

Gume: sprijeda 120/70 - 14; straga 130/70 - 12

Dimenzije (D x Š): 2070 x 760 mm  

Razmak osovina: 1490 mm

Prtljažnik: 56 litara

Spremnik: 12 litara


Potrošnja na testu: 4,3 l/100 km
Najveća brzina po njegovom satu : 148 km/h

 

Zahvaljujem se tvrtci PIAGGIO HRVATSKA što nam je ustupila skuter na test. 
 
Više na našem FORUMU

 

 

Komentari sa MS foruma
Trenutno nema komentara

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

SCOOTERTUNING.jpg