Testovi
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

 

piaggio_mp3_3

 

    Napokon smo se i mi domogli hita sezone : Piaggio MP3 250 ie. Ali idemo od početka.. vjerovatno je sve počelo još tamo negdje 1984..

..te 1984. godine je piaggio predstavio svoj prototip na tri kotača , vespu PK3..

 

Vespa_PK3
Vespa_PK3_2

 

 

    Vrlo interesantno, zar ne. Tu ima još nekih modela, tj. prototipova ,ali ova revolucija ide i dalje, i danas ju svi znamo kao piaggio MP3. Ideja je bila da se poveća sigurnost te vozne karakteristike. I da , sve što ste čuli vezano za sigurnost te poboljšane vozne karakteristike je istina! 

   

piaggio_mp3_1

 

    Pa krenimo od ta tri kotača (nema smisla da puno pričam o agregatu recimo , kad se o njemu sve zna :) ). Svima je jasno, iako malo čudno, da su dva kotača ispred prednost , ali jednostavno ljudima nije jasno kakva je voznost, kakva su sada naginjanja na njemu, jednostavno rečeno da li ga je "isto za voziti" kao i skuter sa dva kotača. Ukrato je, ista je priča kao i na dva kotača.

    Stvar je ubiti jasna, radi se o dva neovisno postavljena prednja kotača. Stoga kad stanete možete pasti na pod ako ne spustite noge .  Vožnja je ubiti stvarno lagana , a osječaj sigurnosti i kontrole odličan. Poboljšane vozne karakteristike se osjete u svakom trenutku vožnje bez obzira vozili se vi kroz zavoj, ili po cesti s rupama, ili pak vozili se vi otvorenom cestom 120 km na sat .  Nažalost nisam imao prilike ga voziti po kiši , jer je vrijeme usitinu bilo prekrasno, ali siguran sam da po kiši kao i po lošijim cestovnim  uvjetima (rupe, pijesak) ovaj skuter jednostavno je lakše i sigurnije voziti. Da ne govorim o kočenju, jer MP3 pored što ima vrhunske kočnice , te kočnice može i još bolje iskoristiti . Sve to uopće nije za zanemariti jer uistinu povečava sigurnost i kontrolu nad samim skuterom za jako puno. Mane nema. Eventualna nus pojava koju mogu spomenuti je lakše proklizavanje zadnjega kotača u nekim specifičnim uvjetima vožnje koji naginju sportskim . 

 

piaggio_mp3_4

 

  Ima još jedan trik koji se skriva u ta tri kotača. Dakle MP3 se može naručiti sa ili bez „Roll Lock“ sustava . Radi se o sustavu koji zaključava prednji ovjes na pritisak tipke. Da, u tom slučaju ne morate spuštati noge na pod pri stajanju.  To može biti uistinu zabavno , ali i korisno u hladnim zimskim uvjetima kada ćete vjerovatno kupiti popularnu dekicu od tucana urbana pa nećete htjeti izvlačiti i spuštati noge na pod pri svakom stajanju. Jedan pritisak tipke prije samoga stajanja i skuter vas drži. Čim krenete dalje, skuter se automatski odblokira i vozite dalje normalno. A nije za zanemariti ni osobe s invaliditetom koje bi ovo svakako mogle dobro iskorisititi. 

  

piaggio_mp3_2

 

    MP3 je nešto teži , ali ne i veći ili širi od skutera iz svoje klase. Dakle nije namjenjen za slalome u gradskim gužvama, ali se sasvim lijepo može provuć tu i tamo..  Agregat je poznati piaggiov QUASAR koji sa svojih 22,5 Ks potjera MP3ja i preko 120 na sat, ali zbog težine , računajte za mrvicu tromija ubrzanja u klasi . I potrošnja je tu negdje oko 4,5 litara na 100 kilometara, što je i očekivano za taj agregat na tom skuteru. 

    Od ostalih zanimljivosti, tu je i ručna kočnica , koja jednostavno puno pomaže u olakšavanju parkiranja skutera, ali rekao bi i sigurnosti od krađe jer kad je skuter zaključan , ta mehanička ručna kočnica se ne može odpustiti. Tek kad se skuter odključa to je moguće. Nije puno , ali s obzirom da MP3 nije jeftin , te kod naših dilera dođe i više od 40000 kuna , sve se računa pa i taj detalj. 

    Nemojmo ni zaboraviti prtljažni prostor ispod sjedala , inače jako udobnog i prostranog sjedala kako za vozača tako i za suvozača . Taj prtljažni prostor je prava blagodat po količini prostora,  što ćete vidjeti i priloženim fotkama, a i detalj svijetla koje se pali otvaranjem prtljažnika , nije za zanemariti u mraku..

 

piaggio_mp3_gepack1
piaggio_mp3_gepack2

    Tu vidite 10 kila krumpira, nekoliko litara mlijeka i ulja, te razno raznih sitnica nakon šopinga

    Da se malo osvrnem i na instrument ploču . Tu ćete naći uistinu pregršt informacija, od pokazivača brzine i broja okretaja, preko pokazivača temperature motora, količine benzina u rezervoaru, pokazivača pređenih kilometara, pokazivača temperature vani, sata, itd. te lampica koje ukazuju na svijetlo, senzor sjedenja, ručne kočnice, i još dosta toga. Ne smijem zaboraviti i glavnu lampicu žute boje smještenu u centar koja ukazuje na to kad je uključen „Roll Lock“ sustav.

 

instrumenti

 

 

  Dakle, vrijeme je da zaključim, sve u svemu radi se o odličnom skuteru, koji ima naglasak na odličnim voznim svojstvima kao i na sigurnosti. Zadržava komfor kao i praktičnost maxi skutera . Svakako preporučam onima koji ramišljaju o njemu (pogotovo verziju od 400 koja ima jači motor te sam siguran da je još kao takva , bolja, agilnija verzija od 250ice ) i kojima ne smeta po meni jedina mana ovoga modela (opravdana tehnologijom), ne baš zanemariva stavka jel, a to je cijena ..

 Rekli bi stariji ljudi, koliko para toliko i muzike (u MP3 formatu :)) ) 

Dodatne informacije možete dobiti i na našem FORUM u..

Ovim putem se zahvaljujemo i zastupniku PIAGGIO Hrvatska koji nam je ustupio skuter na test.

 

 

Komentari sa MS foruma
Trenutno nema komentara

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

RIDE.jpg