Servis skutera
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

 

geopolis_motor

 

Ovdje ćemo objasniti kako radi variomatski prijenos...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri kretanju, kuglice u variomatu su blizu osi vrtnje variomata (blizu središta variomata) i polutka variomata je maksimalnu udanjena od fiksne polutke što rezultira time da je remen u donjoj točki polutki. Na kvačilu je remen u gornjoj točki polutki dok je opruga kontrasta maximalno izdužena kao što prikazuje slika :

 

 

variomat-shema_1

 

Lijevo je variomat , a desno kvačilo.

 

Kako ubrzavamo rolice se uslijed centrifugalne sile koju proizvodi vrtnja variomata gibaju unutar kanala od sredista variomata ka njegovom rubu pri tom gibanju se oslanjaju na poklopac variomata koji je fiksan i tako guraju pokretnu polutku variomata (koja kliže preko klizača koji su fiksni i nalaze se na poklopcu variomata) prema fiksnoj polutci i na taj način guraju remen unutar polutki ka njihovom rubu (od središta prema van).
Zbog fiksne duljine remena on se unutar polutki kvačila spušta prema središtu kvačila i stisče oprugu kontrasta. Time smo dobili veću vrtnju kotača , ali i manju snagu.

 

variomat-shema_2

 

 

Dakle, krajnja brzina skutera (što se prijenosa tiče) ovisi o težini rolica i njihovom stanju, kvaliteti i potrošenosti remena te o jačini opruge kontrasta na kvačilu.

 

Komentari sa MS foruma
Trenutno nema komentara

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

RIDE.jpg