Servis skutera
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

skuter tuning

Evo par savjeta za početnike , za one koji ne znaju puno o tuning-u (podešavanju) skutera, a žele poboljšati svoj 50 ccm 2T skuter...


  • Prvi korak kod tuniranja skutera je naravno da skupite potrebne novce za sve potrebne dijelove...

  • Drugi korak je da dobro promislite što u biti želite postići tunningom i da se posavjetujete s iskusnim tunerima.. Koju termo grupu (kit) , auspuh i rasplinjač (fergazer) ćete staviti ovisi o tome što sve želite postići na skuteru..
Ako vam je cilj nešto veća krajnja brzina ili pak nešto bolje ubrzanje, i ako niste pri novcu , onda ne trebate bespotrebno stavljati drugu termo grupu(popularno zvan kit),nego je dovoljno razmisliti o jeftinijoj varijanti u vidu ugradnje drugog sporskog variomata. Uz kombiniranje lakših i težih rolica(utezima variomata) možete postići željeno.. Osnovno ideja kod rolica je pojednostavljeno rečeno : Teži utezi - veća krajnja brzina, Lakši utezi - bolje ubrzanje . To svakako nije potpuno točno , ali za početak dok ne savladate princip rada variomata Vam može poslužiti kao nekakva smjernica.Također u kombinaciji sa rolicama možete promijeniti i federe kvačila(šušte) i centralni feder.... ova 2 dijela se nalaze u kvačilu.... koje je u bloku motora uz zadnji kotač....

Ako od svog skutera želite puno više kao npr. postizanje brzine na trkačoj stazi preko 100 km/h onda promjenite termo grupu i ugradite kit.. Ugradnjom "kita" podižete kubikažu motora (uglavnom na 70ccm) i konjske snage (oko 10KS , ovisi i koji kit uzmete)... Kada kupujete kit uz njega dobivate: cilindar, klip, karike, glavu motora, dihtunge.. Uz promjenu termo grupe potrebno je promijeniti i auspuh i rasplinjač(karburator/fergazer).... Znači ako ćete stavljati kit za tunirati motor trebate bar 400EUR, jer je to prosjek za kupnju dijelova koji vam trebaju za neki osnovni(base) kit s kojim postižete solidno ubrzanje i krajnju brzinu.

  • Treći korak je da ponovo dobro razmislite o drugom i prvom koraku , te o ostalim parametrima skutera koji trebaju pratiti poboljšani skuter , posebno mislim na kočnice i ovjes.

Za naprednije tehničke informacije , kao i za savjete koje dijelove gdje kupiti , posjetite www.mojskuter.com/forum i potražite savjet od iskusnijih.

TEKST : Dejan Glavaš , forum member - 180fxr

Komentari sa MS foruma
Trenutno nema komentara

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

SCOOTERTUNING.jpg