Savjeti
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

Zaštitna moto oprema

 
Budući da nam je svima poznato da smo kao skuteraši/motoristi najugroženija skupina u prometu, pametno bi bilo razmisliti o zaštitnoj opremi, kako bi se zaštitili u slučaju nezgode, ali i od vremenskih (ne)prilika.

 

 

Moto jakna
 

Štiti od vjetra (i kiše ukoliko je vodootporna), ali i od padova, budući da u sebi većina ima štitnike za laktove, ramena i leđa. Postoje ljetne jakne koje nisu ni vjetrootporne, ali ipak sadrže štitnike koji pri padu mnogo znače, kao i cijelosezonske (opcija podstave za zimu, i skidanje rukava po ljeti (prsluk)). Cijene se kreću od cca 900 kn pa do preko 3000 kn. Ovisi koji ćete materijal izabrati, tekstil (goretex, soltotex…) ili kožu (kožna jakna se neće poderati kao tekstil, te osim štitnika kao i na tekstilnoj, koža sama po sebi štiti prilikom pada). Na tržištu su prisutne i jakne sa air-bagom, rade na slijedećem principu: imaju kukicu na koju se spaja kabel koji se zatim spaja na motor, prilikom pada ili sudara, kada se vozač počne odvajati od skutera/motora, povlači se osigurač i airbag se napuše u stotinki sekunde. Ovakve jakne štite bolje, ali su zato i cijene veće te se kreću od 2500-3500 kn.

 

Rukavice
 

Većina skuteraša/motorista zanemaruje rukavice, ali ako je itko od njih jače pao bez rukavica, taj se sigurno više ne vozi bez rukavica. Šaka ima puno sitnih kostiju i zglobova te prilikom pada može doći do ozbiljnih i kompliciranih ozljeda i lomova, također nije lijepo vidjeti ožiljke koji će vas uvijek podsjećati na to koliko ste bezobzirni bili prema vlastitoj sigurnosti i zaštiti, pogotovo kad uzmemo u obzir cijene rukavica koje počinju već od 200-tinjak kn. Naravno i tu postoji veliki raspon cijena, ovisno o razini zaštite, sve do 2000 kn, te rukavice naravno ostavljamo vlasnicima jačih, bržih motora i dubljeg džepa.

 

 

Zaštitni pojas (bubrežnjak)

 

Osim što štiti bubrege i ostale unutrašnje organe od vibracija, štiti iste i od propuha. Postoje obični, ljetni (imaju rupice za ventilaciju kako se ne bi znojili ispod njega), i sa štitnikom za leđa. Cijene se kreću od 100-tinjak kn, pa sve do preko 800kn

 

 

KACIGA
 

Kaciga JE najglavniji faktor kod zaštite vozača motocikla. Njenim nenošenjem dovodite u opasnost sebe,svoje zdravlje i sigurnost Vas kao sudionika u prometu te sigurnost  svih onih koji Vas okružuju u prometu. Izbor kacige nije jednostavan, počevši od njenog estetskog izgleda,preko njene velicine i cijene do njenog sastava.

Pa da navedemo par stvari koje su bitne pri izboru kacige. Njenu veličinu odabirete prema velićini svoje glave. Kaciga NE SMIJE biti niti PREVELIKA niti PREMALA. Kaciga MORA biti priljubljena uz samo lice vozača,što znači da mora biti stisnuta, i ukoliko nije tako, postoji mogućnost da će se kaciga pri padu zakrenut,pomaknut i time jos više ugrozit Vaše zdravlje. Njezin estetski izgled je u principu stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Tako da izgled kacige neće bitno utjecat na moguće posljedice. Cijena kacige direktno ovisi o načinu na koji je ta kaciga izrađena., o materijalu iz kojeg je napravljena. Karbonske kacige su najskuplje kacige koje postoje, te su njihove cijene najveće. ALI ne postoji kaciga koja je najbolja i najskuplja koja će vas spasiti od posljedica ukoliko ona nije pravilno stavljena na glavu i zavezana. U statisici se govori kako oko 65% ljudi koji su doživjeli prometnu nesreću,a nosili su kacigu pravilno, su preživjeli prometnu nesreću bez ozbiljnijih posljedica. Postoji par vrsta kaciga, od kojih se kao najbolja pokazala integralna kaciga. Tu su i jet kacige koje nisu preporučljive i flip up kacige. Flip-up kacige i integralne kacige se ne razlikuju previše, razlika je u tome što se kod flip-up kaciga može čitav prednji dio uključujući i vizir dignut i dobit onu neželjenu kacigu - jet. Kupujte kacige koje su napravljene iz jednog komada,a ne iz dva,jer obićno kacige koje su rađene iz dva dijela,pucaju po mjestu na kojem su spajana ta dva dijela iz kojih je ona sastavljena.

Jedna solidna i dobra kaciga se može u dućanima pronaći već od 900 kn.

 

 

Kožna odijela

 

Kožna odijela uglavnom koriste vozači puno većih i jačih motora. To odijelo je uvijek kožno,sa svim protektorima. Kao što je gore već napisano da koža sama po sebi štiti od pada,tu si i tu protektori koji se nalaze po čitavom odijelu i imaju ulogu prevencije nastanka ozljeda. Nisu za svakodnevnu upotrebu ali ako netko želi,može nositi zažto ne. Uglavnom se ta odijela koriste na trkama. Cijene im se kreću od 4000 kn na više.Moto čizme

 

Moto čizme služe za sportsku upotrebu, takodjer za trke, motocorss i slično. Prilično su skupe, od 1200 na više. Kožne su, i obično visoke do potkoljenice. Imaju jako veliku ulogu kod zaštite nogu vozača, jer pri padovima obično nastrada zglob. Još ću samo dodat da postoje i titanski štitnici za čizme.

 

 

 

Sve od ovog što je navedeno ima svoju cijenu, zato se pravilnim odabirom kvalitetne opreme koja je skuplja, smanjuju koliko toliko rizici u prometu i mogucnost nastanka ozbiljnih ozljeda koje su u velikoj većini slućajeva kobne za vozača motocikla/mopeda.

 

Sretno i spretno

 

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

GAS.jpg